Polamer Precision är ett globalt företag inom flygindustrin som specialiserar sig på komplexa flygkomponenter för krävande tillämpningar och har ett starkt fokus på kvalitet.

Efter att ha samarbetat med SIFCO ASC i många år med en pläteringsapplikation för en motorkomponent utnyttjade företaget expertisen hos SIFCO ASC:s ingenjörer för att ta processen inhouse. Flytten hjälper Polamer att öka genomströmningen, spara kostnader och säkerställa fullständig äganderätt till kvalitetshanteringsprocessen.

Selektiv plätering inom flygindustrin

Komponenter för flygindustrin måste kunna motstå friktion, höga temperaturer och korrosiva miljöer samtidigt som de fortsätter att fungera optimalt. Komponenternas prestanda och tillförlitlighet är av största vikt, samtidigt som stränga bestämmelser och konkurrens på marknaden innebär att tillverkarna måste hitta innovativa lösningar för att uppfylla kraven.

Selektiv plätering är en metod för att elektroplätera lokala områden utan att använda en nedsänkt tank. Jämfört med traditionella tankpläteringsmetoder använder processen en mindre mängd kemikalier, vilket ger en minskad miljöpåverkan till en lägre kostnad. Beläggningarna har utmärkt vidhäftning och kan pläteras 30-60 gånger snabbare än konventionell tankplätering.

Anpassad arbetsstation för plätering

Thomas Chapman, Northeast Sales Manager på SIFCO ASC, säger: “Processen genomfördes tidigare av en av våra jobbverkstäder, som utförde pläteringsprocessen från början till slut.

“För att öka genomströmningen, förkorta ledtiderna och möta den ökade efterfrågan samarbetade vi med teamet på Polamer Precision för att specificera och installera en specialanpassad arbetsstation som gör det möjligt för dem att införliva processen i sin egen produktionslinje.”

Själva arbetsstationen är tillverkad av kraftig, kemikaliebeständig polypropylen och är utformad med tanke på operatörens komfort och användarvänlighet. Arbetsytan är utformad för att rymma extrautrustning, inklusive AeroNikl® Flow System som används för den här applikationen.

Den interna anläggningen har också verktyg och monteringsfästen, inklusive programmerbar programvara för kraftpaketet som har utformats för att identifiera och minska variationer av särskild orsak och minska omarbetning.

Programmerbar programvara för styrning och spårning av processtyrning

Med den programmerbara programvaran kan Polamer övervaka och styra processen på två sätt. För det första ger det dem möjlighet att passivt övervaka processen genom att manuellt justera volt, ampere och amperetimmar. För bättre processkontroll underlättar programvaran också aktiv programmering av alla steg, vilket minskar risken för fel från operatören.

I kontrollprocesser för badplätering är liknande typer av programvarupaket för spårning av processtyrning ofta begränsade till övervakning per parti av delar. Det unika med SIFCO ASC:s spårning av processkontroll är att den till skillnad från badplätering övervakar pläteringsparametrarna per pläteringsyta.

Polamer kan därför inte bara samla in processkontrolldata för varje enskild del, utan även samla in specifik information om ytorna på enskilda delar. Genom att uppnå denna mer detaljerade nivå av datainsamling kan Polamer Precision kontinuerligt genomföra stegvisa förbättringar av sitt kvalitetshanteringsprogram (QMP).

Fördelarna med att internalisera processen
Derek Waszczuk, VP of Operations på Polamer Precision, förklarar: “Genom att ta vår plätering inhouse har vi kunnat fördubbla vår produktion och minska ledtiderna genom att eliminera behovet av att skicka produkter till en extern leverantör.

“Strikta kvalitetskontroller är en viktig del av vår verksamhet. Systemet ger oss fullständig kontroll över tillverknings- och kvalitetskontrollprocessen, från råmaterial till leverans, vilket gör att vi kan betjäna våra kunder bättre.”

Mer information om SIFCO ASC och dess lösningar finns på www.sifcoasc.com.